најава на активности

ОБУКИ „АЛАТКИ ЗА ПАРТИЦИПАТИВНО ПЛАНИРАЊЕ” ВО ОПШТИНИТЕ СТРУМИЦА, СТРУГА И ЦЕНТАР


Во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија ќе се одржат еднодневни обуки на тема „Алатки за партиципативно планирање” во трите партнерски општини, и тоа во Струмица на 17 мај 2016 година во хотел Есперанто, во Струга на 19 мај 2016 година во хотел Дрим и во Центар на 30 мај 2016 година во ГЕМ Клуб.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Пристап до правда во Македонија

ЗАКОНОТ ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ ДА СЕ УСОГЛАСИ СО НОВИОТ ЗАКОН ЗА НОТАРИЈАТ

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија


[May 12 2016 ] Потребна е итна промена на Законот за бесплатна правна помош со цел негово усогласување со Законот за нотаријат за да се избегне изигрување на ранливите категории граѓани на кои им е потребен адвокат.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПИСМО ДО МЕЃУНАРОДНАТА ЗАЕДНИЦА ПОДДРЖАНО ОД 84 ОРГАНИЗАЦИИ


[Apr 14 2016 ] На денешната прес-конференција одржана пред Делегацијата на Европската унија во Скопје, претставници на 84 граѓански организации, платформи и иницијативи упатија заедничко писмо до Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, Потпретседателката на Европската комисија и висока претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини и другите меѓународни фактори активни во решавањето на политичката криза во Република Македонија.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Јавна реакција против општиот акт за прекинување на сите кривични постапки против лица за кои се водат постапки или постојат сомневања дека сториле кривични дела поврзани со политичката криза


[Apr 14 2016 ] Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата упатува јавна реакција против одлуката на Претседателот на Република Македонија да донесе општ акт за прекинување на сите кривични постапки против лица за кои постојат докази и сомневања дека сториле кривични дела поврзани со политичката криза, а кои се предмет на работа на Специјалното јавно обвинителство и да помилува политичар кој служи казна затвор.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПОВИК ДО ДРЖАВНАТА КОМИСИЈА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈАТА ДА ГО ПОЧИТУВА ЗАКОНОТ


[Apr 12 2016 ] Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата упатува јавен повик до Државната комисија за спречување на корупција да го почитува Законот за спречување на корупција врз основа на кој е формирана. Спроведувањето на тој Закон е нејзина основна надлежност и грижа, а сѐ со цел да го заштити јавниот интерес.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

НЕ СЕ ИСПОЛНЕТИ УСЛОВИТЕ ЗА РАСПУШТАЊЕ НА ПАРЛАМЕНТОТ И СПРОВЕДУВАЊЕ КРЕДИБИЛНИ ИЗБОРИ

Писмо до меѓународната заедница и до јавноста


[Apr 6 2016 ] Седум граѓански организации, преку писмо, се обратија до меѓународната заедница и до јавноста. Во обраќањето организациите образложуваат зашто не се исполнети минималните услови за распуштање на Парламентот и распишување кредибилни избори во кои ќе веруваат сите граѓани на Македонија.

Општина по мерка на граѓаните

ОДРЖАНИ OБУКИ ЗА МОНИТОРИНГ НА АКЦИСКИ ПЛАНОВИ ВО СТРУМИЦА, СТРУГА И ЦЕНТАР


[Mar 16 2016 ] Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), во соработка со Центарот за развој на локалната демократија (ЦРЛД), во рамките на концептот Општина по мерка на граѓаните реализираше три обуки на тема „Мониторинг на акциските планови од четирите стратегии во областите млади, образование, социјална заштита и соработка со граѓански сектор“

Пристап до правда во Македонија

ПРОДОЛЖУВА ПОДДРШКАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗА ПРОЕКТОТ ПРИСТАП ДО ПРАВДА ВО МАКЕДОНИЈА

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија


[Mar 10 2016 ] Македонските граѓани и понатаму ќе можат да аплицираат за бесплатна правна помош во рамките на проектот Пристап до правда во Македонија

пронајди
к о н к у р с и

Во моментов нема активни конкурси

п у б л и к а ц и и